Oxygen Overload's "Chapter One: Fall is Upon Us EP"

Chapter One: Fall is Upon Us EP
Oxygen Overload
2009
4 spår, 12 min
Electronica
Myspace
Ladda hem skivan gratis

 

Chapter One: Fall is Upon us visar en lutning mot ett mognare, mörkare sound. Ett sound som, trots allt, alltid funnits där i bakgrunden.”

Martin Sundström, aka. Oxygen Overload, har kommit långt sedan debuten Goodbye släpptes inom en sluten krets 2007. Inte bara har hans talang ökat något avsevärt, utan så har också hans självförtroende. För, att göra den sorts intima, emotionella elektroniska musiken som vi får smak på i Fall is Upon Us tror jag kräver just det - ett starkt självförtroende. För det är mer än bara musik, för honom så som vilken låtskrivare som helst. Det sker en form av utelämning. EP'ns starkaste låt, A Top Ten List of All My Failures, förmedlar just detta på ett väldigt starkt sätt. "Inside this room, all of my dreams become realities, and some of my realities become dreams" inleder låten, som om Sundström ger oss en sorts invit att komma nära inpå EP'ns skapare. Till starka stråkar, bärande trummor och en fångande pianoslinga blir vi levererade fler samplingar utmed låtens gång, liksom medel för kommunikation i stället för en sångröst. Tunga pianoackord i takt med Jack Nicholson's röst som exklamerar "At least I tried, god damnit. At least I did that." är kort sagt kraftfullt. Chapter One: Fall is Upon Us visar en lutning mot ett mognare, mörkare sound. Ett sound som, trots allt, alltid funnits där i bakgrunden – och A Top Ten List of All My Failures representerar just detta på ett exeptionellt vis.

Det är synd att EP’ns tre andra spår inte har samma slagkraft. Inledande spåret, I am so Sorry, verkar inte riktigt veta vart den ska befinna sig. Öppnandes med lungt piano, plötsligt följt av glitchigt amen-break låter den oss tro att vi vet vart låten är på väg – bara för att, 40 sekunder in i låten, göra en helomvändning och istället introducera muntrare chip-toner. Denna gladare melodi fortsätter den tills den avlutas ner i moll igen. Det känns hoppigt och förvirrat, och den dålig inledning till en så stark, emotionell skiva. Dawn of The Dead följer upp, en tung, moody låt, fast utan några hooks. Här blir vi åtminstonde varse av det mörkare soundet, och den fungerar onekligen bra som en inledning till A Top Ten List of All My Failures. EP’n får tack och lov en värdig avslutning med Give Up And Rot (Im Seriously Angry For The Way My Life Turned Out REMIX), en låt som starkt redovisar två av Oxygens absolut starkaste element: Väldigt välgjorda, imponerande trummor, och bra, catchiga melodier. Dessa två presenteras i symbios med stråkar som det är lätt att falla tillbaka på.

I väntan på den nästa utlovade fulllängdaren ifrån Oxygen Overload är Chapter One: Fall is Upon Us en bra godisbit för att hålla oss underhållna och tillfredställda. En godisbit som dessutom smakar väl, och utlovar en väldigt stark kommande skiva. Med vissa svagheter hamnar betyget strax över medel.

Framtiden för Oxygen är för mig uppenbar; det dröjer inte länge förens de taskiga elektroniska gitarrerna byts ut mot en riktig sådan, och basen likaså. Tills dess får han gott och väl fortsätta släppa EPs liksom demos lika frekvent såsom hittils - jag kommer alltid att lyssna med samma glädje.

5.5/10


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0